PISA Nederland

Wat is PISA?

PISA is een afkorting voor Programme for International Student Assessment. Het is een internationaal vergelijkend onderzoek dat de vaardigheden en kennis in natuurwetenschappen, wiskunde en lezen van 15-jarigen meet. In 2025 doen er 95 landen doen mee met PISA. Het onderzoek staat onder toezicht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Vanaf 2000 wordt er elke drie jaar een nieuw onderzoek gehouden. De vorige meting is met 1 jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie en vond plaats in 2022. Het rapport over PISA-2022 vindt u hier.

Het PISA-onderzoek bestaat uit een digitale toets. De leerlingen maken opgaven over drie domeinen: natuurwetenschappen, wiskunde en/of leesvaardigheid.  In PISA-2025 is het hoofddomein natuurwetenschappen. De andere twee domeinen komen minder uitgebreid aan bod. Daarnaast kunnen er ook vragen over het innovatieve domein ‘Leren in een digitale wereld’ worden gesteld. Tot slot vullen leerlingen een vragenlijst in over zichzelf en over hun school. Ook de schoolleider en docenten in de natuurwetenschappelijke vakken vullen een vragenlijst in. Deze informatie is waardevol voor het verklaren van verschillen in prestaties tussen groepen leerlingen en/of landen.

Meer weten over PISA? Ga naar de website van PISA Nederland

 

Lees ook

Toekomst van onderwijs en wetenschap

drs. Ton Eimers

Geplaatst op 8 oktober 2024 Bekijk project

Toekomst van onderwijs en wetenschap – Documenten

drs. Ton Eimers

Geplaatst op 8 oktober 2024 Bekijk project

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief