Onderzoek naar de macrodoelmatigheid van de opleiding Tandprothetiek

In opdracht van de Hogeschool Utrecht en de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici heeft KBA onderzoek gedaan naar de macrodoelmatigheid van de opleiding Tandprothetiek. Deze opleiding wordt aangeboden door de Hogeschool Utrecht als vierjarige deeltijdopleiding op basis van contractonderwijs. De opleiding Tandprothetiek is de enige opleidingsmogelijkheid voor tandprothetici in Nederland. Het onderzoek bestond uit drie activiteiten:

interviews met sleutelpersonen over het beroepscompetentieprofiel, aangevuld met een beknopte literatuurstudie;
een enquête onder de gehele populatie van tandprothetici in Nederland naar de behoefte aan functionarissen met het profiel van de tandprotheticus en naar de behoefte aan afgestudeerden van de opleiding Tandprothetiek;
een raming van de arbeidsmarktvraag vanaf 2009/2010 naar tandprothetici.

Het onderzoek wijst uit dat de vraag naar tandprothetici vanwege een verwachte uitbreiding van de tandprothetische zorg, de komende vijf jaar naar schatting 111 tandprothetici bedraagt en in de vijf jaar daarna 92 tandprothetici. Dat betekent dat de totale populatie van 350 tandprothetici groeit naar 553 over circa 10 jaar. Om deze groei te realiseren dienen ook de tandprothetici te worden vervangen die in die periode stoppen met werken. Dat zijn er naar schatting 133. In totaal zijn er vanwege uitbreiding van de tandprothetische zorg en vervanging van tandprothetici die stoppen met werken, de komende 10 jaar zo’n 336 tandprothetici nodig. Dat zijn circa 34 tandprothetici per jaar. Om aan deze vraag naar tandprothetici te voldoen dienen, gezien het gemiddelde opleidingsrendement in het hoger gezondheidszorg onderwijs van 76 procent, jaarlijks ongeveer 44 studenten in de opleiding Tandprothetiek in te stromen.

Download de publicatie hieronder. 

Lees ook

arbeid

Onderzoek naar hbo-functies in de technische installatiebranche

Timo Verhaegh MSc

Geplaatst op 25 april 2024 Lees publicatie
arbeid

Vroege loopbanen in de Technische Installatiebranche

Thomas Oostendorp MSc

Geplaatst op 16 oktober 2023 Lees publicatie

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief