Vraag en aanbod van Sport- en Bewegingseducatoren

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) wil starten met een nieuwe HBO-opleiding: Sport- en Bewegingseducatie (SBE). In opdracht van de HAN heeft het KBA een onderzoek uitgevoerd met als doel het vaststellen van het beroepscompetentieprofiel (of –profielen) van de Sport- en bewegingseducator en het doen van uitspraken over de macrodoelmatigheid van de beoogde opleiding.

In het onderzoek zijn de reeds gevalideerde beroepscompetentieprofielen van de Sport- en beweegcoördinator/ontwikkelaar en van de Sport- en beweegleider als uitgangspunt genomen. De Sport- en beweegcoördinator/ontwikkelaar is een ondernemende, omgevingsgerichte netwerker en plannenmaker. Het betreft hier een functie op coördinerend, beleidsmatig niveau. De Sport- en beweegcoördinator is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van aanbod. Kenmerkend voor de functie van Sport- en beweegleider is dat het hierbij gaat om uitvoering van sport- en beweegactiviteiten op een niveau dat uitvoering sec overstijgt. Overtuigingskracht, de juiste snaar bij de deelnemers raken en differentiëren in het aanbod op basis van een analyse van kenmerken en vragen van de deelnemers zijn hierbij sleutelwoorden.

In een meerderheid van de in het onderzoek benaderde organisaties komt het beroepsprofiel van de Sport- en bewegingseducator of een daarmee min of meer vergelijkbaar profiel voor. In een overgrote meerderheid van de organisaties is er behoefte aan afgestudeerden van de opleiding Sport- en Bewegingseducatie.

Download de publicatie hieronder. 

Auteurs: drs. Mariska Roelofs

Lees ook

arbeid

De inzet van buitenlands personeel in de TI

Timo Verhaegh MSc

Geplaatst op 11 mei 2023 Lees publicatie
arbeid

Rapportage KBA monitor carrosseriebranche

Timo Verhaegh MSc

Geplaatst op 11 mei 2023 Lees publicatie

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief