De arbeidsmarkt- en opleidingsbehoefte aan nurse practitioners en physician assistants

In opdracht van de HBO-raad heeft KBA onderzoek gedaan naar de opleidings- en arbeidsmarktbehoefte van nurse practitioners en physician assistants. Doel van het onderzoek was om die behoefte kwantitatief te onderbouwen, in welk geval VWS het aantal bekostigde opleidingsplaatsen voor de hbo-masteropleidingen Advanced Nursing Practice en Physician Assistant zou ophogen van 325 naar 400 plaatsen per jaar.

De onderzoeksaanpak bestond uit een analyse van de inschrijvingscijfers van beide opleidingen, een enquête onder afgestudeerden van de opleidingen en hun managers en een literatuuronderzoek.

Op basis van de onderzoeksresultaten kan het aantal opleidingsplaatsen worden geschat op 350 tot 600 per jaar. Vanwege deze ruime marge bevelen de onderzoekers aan om het aantal opleidingsplaatsen vooralsnog met 75 op te hogen naar in totaal 400 plaatsen per jaar. Indien blijkt dat het aantal vooraanmeldingen het aantal opleidingsplaatsen blijft overtreffen (zoals de afgelopen jaren het geval was) kan worden besloten tot een verdere ophoging van het opleidingsvolume.

Download de publicatie hieronder

Auteurs: drs. Erik Keppels

Lees ook

arbeid

Eindrapport DI-onderzoek gemeentemedewerkers

drs. Erik Keppels

Geplaatst op 30 mei 2023 Lees publicatie
arbeid

De inzet van buitenlands personeel in de TI

Timo Verhaegh MSc

Geplaatst op 11 mei 2023 Lees publicatie

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief