Over ons

Onderzoek en advies op het gebied van onderwijs, de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt en de organisatie van arbeid

KBA Nijmegen is medio 2001 ontstaan. Het is voortgekomen uit het Instituut voor Toegepaste Sociale wetenschappen (ITS) van de Radboud Universiteit. KBA Nijmegen is gevestigd op de campus van de Radboud Universiteit waarmee regelmatig gezamenlijk onderzoeken worden uitgevoerd. Het is uitgegroeid tot een van de toonaangevende onderzoeksinstituten in Nederland op het gebied van onderwijs, de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt en de organisatie van arbeid.

KBA Nijmegen is sinds december 2005 ISO-gecertificeerd (ISO-9001:2015) en is aangesloten bij de Vereniging van Beleidsonderzoek. KBA Nijmegen maakt deel uit van de KBA Groep waartoe ook Expertisecentrum Nederlands en ResearchNed behoren.

De missie van KBA Nijmegen is sinds de oprichting het doen van onafhankelijk en gedegen wetenschappelijk onderzoek en het geven van adviezen op het terrein van onderwijs, arbeidsmarkt en de aansluiting daartussen. De dataverzameling bij onderzoeksprojecten van KBA Nijmegen wordt uitgevoerd door KBA Data. KBA Data is gespecialiseerd in de afname van toetsen en vragenlijsten op scholen, en de uitvoering van web based en/of telefonische enquêtes. Het beschikt over een uitgebreid team van ervaren en gekwalificeerde onderzoeksassistenten.

Actuele onderzoeksthema’s in het onderwijs zijn onder meer leerprestaties, schoolloopbanen, onderwijsachterstanden, burgerschap en LOB (Loopbaan Oriëntatie Begeleiding), lerarentekorten en macrodoelmatigheid. Binnen het aansluitingsonderzoek gaat het om thema’s als voortijdig schoolverlaten, jeugdwerkloosheid, kwetsbare doelgroepen en passend onderwijs.

Thema’s op het gebied van arbeid zijn LLO (Leven Lang Ontwikkelen), flexibele schil van bedrijven, stromen op de arbeidsmarkt, vraag en aanbod en ontwikkelingen in werk en beroepsinhoud.

 

Team