Helpende Zorg en Welzijn. Good Practices.

In 2010 heeft Calibris onderzoeksbureau KBA ingezet om vast te stellen of het kwalificatiedossier Helpende Zorg en Welzijn in de opleidingspraktijk leidt tot knelpunten in het uitvoeren van zorgtaken, werkprocessen en voedingstaken. Met andere woorden: kent het kwalificatiedossier Helpende Zorg en Welzijn inhoud (het WAT) die in de opleidingspraktijk onuitvoerbaar/niet organiseerbaar is?

Het onderzoek toont aan dat uitvoeringsproblemen niet te wijten zijn aan de inhoud van het kwalificatiedossier Helpende. Daarentegen blijken problemen van praktijkopleiding en praktijkdocenten overwegend te maken te hebben met kenmerken van de student zelf of met kenmerken van het leerbedrijf.
Veel leerbedrijven hebben op hun eigen manier gezocht naar een oplossing voor die uitvoeringsproblemen. Daarbij zijn in diverse branches en werkvelden originele oplossingen gevonden voor diverse opleidingsproblemen.

Om te voorkomen dat leerbedrijven het wiel steeds opnieuw moeten uitvinden, heeft Calibris het plan opgepakt om voor een aantal knelpunten originele oplossingen te verzamelen. Daarom deze publicatie van good practices: hopelijk een adviesbron voor praktijkopleiders en praktijkdocenten die studenten Helpende Zorg en Welzijn begeleiden. Met deze brochure hoopt Calibris bij te dragen aan het optimaliseren van de kwaliteit van opleiden en begeleiden van studenten Helpenden.

Download de publicatie hieronder.

Auteurs: drs. Mariska Roelofs

Lees ook

arbeid

Onderzoek naar hbo-functies in de technische installatiebranche

Timo Verhaegh MSc

Geplaatst op 25 april 2024 Lees publicatie
arbeid

Vroege loopbanen in de Technische Installatiebranche

Thomas Oostendorp MSc

Geplaatst op 16 oktober 2023 Lees publicatie

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief