Kansen voor een opleiding werktuigbouwkunde op Associate Degree niveau

De Hogeschool Rotterdam (HR) heeft de ambitie om in september 2010 van start te gaan met een associate degree (AD) opleiding Werktuigbouwkunde. Deze ambitie wordt ingegeven door signalen vanuit het werkveld dat er behoefte is aan een AD-opleiding Werktuigbouwkunde, zowel vanuit werkgevers als vanuit werknemers. Voorafgaande aan de invoering wil de Hogeschool meer zicht hebben op de arbeidsmarktbehoefte aan werktuigbouwkundigen met een opleiding werktuigbouwkunde op AD-niveau. De Hogeschool Rotterdam heeft KBA gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar deze behoefte in het werkveld.

Momenteel bestaan er in Nederland alleen AD-opleidingen op experimentele grondslag, in enkele Europese landen bestaan AD- opleidingen al wel. Binnen het Europees Kwalificatie Kader zijn deze opleidingen gepositioneerd op niveau 5, boven het het Nederlandse mbo-4-niveau en onder het bachelor niveau.
Uit de resultaten van de interviews en de enquetes concluderden we dat er bij de bedrijven die in het onderzoek betrokken zijn, interesse is voor werktuigbouwkundigen op AD-niveau. Het merendeel van de respondenten van de enquete geeft aan dat er in de toekomst binnen hun bedrijf plaats zal zijn voor werktuigbouwkundigen op AD-niveau. Op een termijn van vijf à tien jaar gaat het om circa 240 AD- werktuigbouwkundigen. Op deze termijn zal het aantal AD- werktuigbouwkundigen ongeveer 7,3 procent bedragen van het totaal aantal werkzame werktuigbouwkundigen bij deze bedrijven.

De deelnemende bedrijven zijn bovendien bereid om een aantal van hun medewerkers een opleiding werktuigbouwkunde op AD- niveau te laten volgen. Qua volume komt de opleidingsbereidheid overeen met de arbeidsmartktbehoefte.

 

Download de publicatie hieronder. 

Auteurs: Rita Kennis MSc

Lees ook

arbeid

Onderzoek naar hbo-functies in de technische installatiebranche

Timo Verhaegh MSc

Geplaatst op 25 april 2024 Lees publicatie
arbeid

Vroege loopbanen in de Technische Installatiebranche

Thomas Oostendorp MSc

Geplaatst op 16 oktober 2023 Lees publicatie

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief