Evaluatie herziening kwalificatiestructuur mbo

De herziening kwalificatiestructuur is afgelopen schooljaar 2016/2017 ingevoerd, vooral om de aansluiting op de arbeidsmarkt en het hbo te verbeteren. Daartoe is onder andere het aantal opleidingen en kwalificatiedossiers verminderd. “Er was een wildgroei aan opleidingen die niet meer werden herkend en erkend door de arbeidsmarkt. Er kwamen beroepsgroepen van de opleidingen waar de regionale arbeidsmarkt geen behoefte aan had.”

Daarnaast zijn de opleidingen anders ingedeeld, vergelijkbaar met het voortgezet onderwijs. Er is een algemeen geldend basisdeel, daarboven is een profieldeel voor de beroepsgerichte taken en daarboven een keuzedeel waarin jongeren zich kunnen specialiseren. In het onderzoek is voor schooljaar 2015/2016 gekeken hoe de instellingen zich voorbereidden op de invoering. Met de vernieuwde kwalificatiedossiers waren de instellingen voor een deel al bezig. En de invoering van het basisdeel en profieldeel zorgde niet voor onoverkomelijke problemen.

Bekijk de website van NRO voor meer informatie.

Download het rapport hieronder.

Auteurs: drs. Paul den Boer, Ake Eimers, drs. Ton Eimers, drs. Erik Keppels, Timo Verhaegh MSc, prof. dr. Maarten Wolbers, dr. Marjolein Muskens

Lees ook

leerprestaties

Onderzoek naar algoritmen in het onderwijs

dr. Ed Smeets

Geplaatst op 13 mei 2024 Lees publicatie
leerprestaties

Digitaal afstandsonderwijs in het primair onderwijs

dr. Ed Smeets

Geplaatst op 6 mei 2024 Lees publicatie

Op de hoogte blijven?

Inschrijven nieuwsbrief